Documentaire

alzheimer

Zo gaat dat dus

Voor het te laat is / Before it's too late

EEN DOCUMENTAIRE OVER EUTHANASIE BIJ DEMENTIE

Alzheimer


Al een paar jaar merkte haar omgeving, dat Annie dingen begon te vergeten en dat is logisch op latere leeftijd. Maar het ging verder dan alleen maar vergeten. Er ontstonden problemen met de dagelijkse handelingen en ze raakte spullen kwijt.  Dit was een aanleiding voor haar kinderen om met haar de optie van onderzoek  naar mogelijk dementie te bespreken. Alhoewel in eerste instantie Annie daar niet aan wilde meewerken, stemde ze uiteindelijk toe. In het bijzijn van haar kinderen, kreeg ze de uitslag...Alzheimer!

Nadat de eerste schok was verwerkt was Annie heel resoluut: "Dan weet ik wat me te doen staat, ik wil graag euthanasie." De neuroloog heeft Annie uiteraard andere opties voorgehouden maar ze was standvastig in haar besluit. "Het zou toch verschrikkelijk zijn als ik straks mijn eigen kinderen niet meer herken!"

En zo gingen Annie en haar drie kinderen het proces in wat uiteindelijk leidde tot haar gewenste euthanasie.

De documentaire

TOTSTANDKOMING


Deze indrukwekkende en documentaire is gemaakt door Gerald van Bronkhorst en Marc Duijsings.

In opdracht van de NVVE wordt het werk van SCEN-arts Constance de Vries in beeld gebracht. Als SCEN-arts gaat zij op bezoek bij Annie Zwijnenberg. Na een aantal bezoeken vragen de documentaire-makers of Annie bezwaar heeft om haar hele verhaal in beeld te brengen. Met andere woorden, tot en met de euthanasie. Annie gaat hiermee akkoord onder voorwaarde dat haar dilemma, vroegtijdig en wilsbekwaam de euthanasie laten uitvoeren, wordt verder verteld. Ook wordt het verhaal van Margriet Hermans vastgelegd.

Zo is er een documentaire ontstaan waarin het verhaal van twee zelfstandige vrouwen in beeld wordt gebracht die een enorm moeilijke maar dappere beslissing namen.

De documentaire  is op 18 mei 2016 op televisie uitgezonden onder de titel 'Voor het te laat is'.